Labouchere systeem

labouchere systeem

Het Labouchere systeem is een manier om je inzetten bij roulette organisch te laten veranderen. Daarmee bedoelen we, dat je je inzetten verhoogt of verlaagt, zodra je wint of verliest. Met hogere inzetten kan je je verliezen goedmaken, als het je even niet voor de wind gaat. En lagere inzetten zorgen dat je deze strategie op een gegeven moment kan afronden. Dat klinkt een beetje vaag, maar we leggen het je graag uit. Lees hier hoe de Labouchere werkt en probeer hem zelf uit, zodra je weer een potje roulette speelt bij een online casino.

Waar komt de Labouchere vandaan

Dit systeem is een van de vele systemen uit de begintijd van het roulettespel. In de 18e eeuw werd het spel opeens heel erg populair in Frankrijk. Alle profspelers en amateurwetenschappers bogen zich er over. En ze bedachten meteen een reeks systemen, om zoveel mogelijk winst uit het spel te kunnen halen. Heel veel van deze systemen zijn in de loop van de tijd vergeten. Maar sommige werken zo goed dat ze, meer dan twee eeuwen later, nog steeds gebruikt worden door amateurs en profs. Het Labouchere systeem is een van de strategieën die de tijd overleefd heeft.

Hoe speel je met het Labouchere systeem

Getallenreeks bepalen

frans gokspel

Om te beginnen ga je een getallenreeks voor jezelf opstellen. Schrijft die op een briefje, want je zal hem later tijdens het spel nog moeten aanpassen. Kies als middelste getal van de reeks een cijfer dat de helft is van een normale inzet voor jou. Als je normaal inzet met zo’n €10 per ronde, kies dan nu 5 als middelste getal van je reeks. Je krijgt dan uiteindelijk deze reeks: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9. Deze reeks vormt het plan voor jouw inzetten in het komende spel.

Inzetten bij het spel

Je neemt als inzet altijd het eerste en het laatste getal van je reeks, en telt die bij elkaar op. In dit geval dus de cijfers 1 en 9 = €10. Bij de Labouchere zet je in op enkelvoudige kansen. Je kunt dan kiezen uit rood of zwart, even of oneven, en laag of hoog. Enkelvoudige kansen geven je een winstkans van bijna 50%.  Zet je €10 in op de enkelvoudige kans van jouw keuze en laat het rad draaien.

Wat doe je als je wint

Als je wint dan is dat mooi: je hebt je inzet zojuist verdubbeld. Nu schrap de getallen die je zojuist hebt gebruikt uit je reeks. Vandaar dat we zeiden dat je ze op een papiertje moest schrijven! Neem weer de twee buitenste getallen, in dit geval 2 en 8 =  €10 voor je volgende inzet. Ga zo door met je getallen
afstrepen en winst halen. Op een gegeven moment is je reeks op. Verdubbel dan het overgebleven middelste getal in dit geval vijf. Nu ben je klaar en kan je je winst verzilveren!

Wat doe je als je verliest als je verliest

Dan schrap je de twee gebruikte getallen niet. Wat je wel doet, is dat je je totale inzet van de vorige beurt rechts bij de reeks bijschrijft. Je krijgt dan de reeks 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10. De volgende ronde zet je weer in met de twee buitenste getallen, 1 en 10, dus een inzet van €11. Doordat je een hoger getal aan de reeks hebt toegevoegd, worden je inzetten in elk geval het volgende rondje, hoger. Dat geeft jou de kans om een deel van je verlies goed te maken. Telkens als je verliest, schrijf je je totaalinzet bij in de reeks.

Wat zijn de voordelen en nadelen van dit systeem

verliezen goedmaken

De Labouchere heeft een paar flinke voordelen.

  1. Zoals je al zag is er een eindpunt aan de reeks. Dat geeft je een duidelijk houvast om de strategie te beëindigen, en zorgt ervoor dat je niet ongedisciplineerd doorspeelt en je winst weer kwijtgeraakt.
  2. De inzetten reageren natuurlijk op jouw winsten en verliezen. Daardoor kan je automatisch een groot deel van je verliezen goedmaken.
  3. De snelheid waarmee je je inzetten verhoogt is laag. Je krijgt daardoor niet de situatie dat je inzet opeens exponentieel hoog worden, en jouw budget overstijgen.

Er zitten ook nadelen aan deze strategie.

  1. Je kan niet snel al je verliezen goedmaken. Daarvoor was je hierin zetten niet snel genoeg aan. Om al je verlies in één klap terug te winnen, kan je een riskantere strategie gebruiken, zoals de Martingale.
  2. Als je vaak verliest, dan kan je reeks zo lang worden, dat hij moeilijk wordt om uit te spelen. Als je vaak verliest, dan kan je reeks zo lang worden, dat hij moeilijk wordt om uit te spelen. Dan kan je na verloop van tijd opgescheept zitten met een nettoverlies met een reeks hoge getallen, die je nog moet inzetten.
€250 + 100 FS